...ΣΕΒΟΜΑΙ! Σταματώ το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Προστατεύω τη Δημόσια Υγεία! ...

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Στο Δ. Παλαμά ο αντικαπνιστικός νόμος πνίγηκε στον καπνό!

Προκαλεί πραγματικά θλίψη το γεγονός πως, σε αντίθεση με γειτονικές πόλεις όπου αρχίζει όλο και περισσότερο να εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, στην πόλη μας συνεχίζεται η καταστρατήγησή του. Δυστυχώς η πολιτισμικά ξεπερασμένη αντίληψη και νοοτροπία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα καταδεικνύει το μέγεθος της απάθειας και της αδιαφορίας απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν καπνίζουν και κυρίως απέναντι σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας όπως παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.
Κι εύλογα αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να είναι αυτό που θα καταφέρει ν’ αλλάξει την εδώ και χρόνια παγιωμένη «κακή» νοοτροπία στην πόλη μας; Πώς θα εξασφαλιστεί η ισονομία των πολιτών τη στιγμή που σε καθημερινή βάση και σχεδόν δικτατορικά καταστρατηγείται η προάσπιση της ανθρώπινης υγείας; Ελπίζει κανείς ότι κάποια στιγμή ο καπνιστής, που δεν υπολογίζει τη δική του υγεία, θα σεβαστεί την υγεία των υπολοίπων;
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες! Η κουλτούρα μας σαν πολίτες απαιτεί «εξαναγκασμό», δηλαδή εντατικούς ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς όμως προς το παρόν οι έλεγχοι στην πόλη μας παραμένουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Έτσι λοιπόν συνεχίζει μία κατάσταση η οποία βολεύει τους λίγους κι αναγκάζει τους πολλούς να υπομένουν. Και διαμορφώνεται μια κοινωνία που φοβάται ακόμη και την παραμικρή αλλαγή. Φοβάται ίσως να μην ξεβολευτεί και χάσει τα κεκτημένα.
Και φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση την παρέμβαση της «πολιτισμένης» Ευρώπης για να μας δείξει τον δρόμο. Έναν δρόμο που θα έπρεπε να είναι αυτονόητος και που θα έπρεπε να τον έχουμε βαδίσει από καιρό τώρα.
Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιοι φορείς σε επίπεδο υγειονομικών, αστυνομικών και δημοτικών αρχών, σε συνεργασία (όσο είναι εφικτό) με τους άμεσα εμπλεκόμενους καταστηματάρχες, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, που δεν αφορά μόνο όσους δεν καπνίζουν, αλλά και τους ίδιους τους καπνιστές!
Υ.Γ. Το να μην εισπνέω τον καπνό του άλλου δεν είναι μόνο αυτονόητο δικαίωμα, είναι και απόδειξη πολιτισμικής κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που δυστυχώς εδώ και χρόνια βασική της προτεραιότητα είναι να διδάσκει στα νέα μέλη της την έλλειψη σεβασμού!

Δημήτρης Μαντές

1 σχόλιο: